Vad menas med CMS?

En CMS (förkortning för engelska: content management system) är ett program eller en uppsättning verktyg som gör det möjligt för användare med liten eller ingen programmeringserfarenhet att skapa, redigera, hantera och publicera innehåll på en webbplats. En CMS-programvara tillhandahåller ett grafiskt användargränssnitt som gör det enkelt för användare att arbeta med webbplatsens innehåll utan att behöva kunna HTML eller andra programmeringsspråk. De flesta CMS erbjuder också ett sätt för användare att skapa, redigera och publicera innehåll utan att behöva använda det inbyggda användargränssnittet.

En CMS har vanligtvis två delar: en innehållshanteringsapplikation (CMA) och en innehållsleveransapplikation (CDA). CMA är den del av CMS som tillåter användare att skapa, redigera och hantera innehåll. CDA är den del av CMS som genererar HTML eller annan kod som används för att visa innehållet på webbplatsen.

Det finns många olika typer av CMS, och de varierar vad gäller funktioner, användarvänlighet, kostnad och skalbarhet. Vissa CMS är designade för specifika typer av webbplatser, såsom e-handelswebbplatser, medan andra är mer generella.

Några av de mest populära CMS:erna inkluderar WordPress, Joomla och Drupal.